Kunnen er luchtbanden onder mijn rolstoel?

Let op: dit artikel betreft handbewogen rolstoelen
Onder handbewogen rolstoelen kunnen in veel gevallen luchtbanden worden gemonteerd op de bestaande velgen/wielen. In de standaard transportstoelen zijn vaak de standaard geleverde banden massief (PU) en deze geven minder comfort dan luchtbanden. Voor meer comfort zijn luchtbanden een goede optie, maar deze geven meer "onderhoud" omdat u deze regelmatig moet oppompen.

Achterwielen
Voor het vervangen van massieve banden op een bestaande velg is het belangrijk dat de velg hiervoor geschikt is. Als de velg hiervoor geschikt is dan heeft deze al een ventielgat in de velg zitten, zie afbeelding. Als dit het geval is, dan kunnen er luchtbanden op gemonteerd worden. Op de huidige band zal dan een maat staan. De meest voorkomende maat voor handbewogen rolstoelen is 24x1 3/8. Als u deze banden dan wil vervangen voor luchtbanden dient u de juist maat buitenband te bestellen, maar u heeft dan ook een binnenband nodig en velglint. Het velglint zorgt er namelijk voor dat de schroefnippels van de spaken de binnenband niet lek prikken. Voor het monteren van de luchtbanden zijn er een aantal stappen:

- Haal het wiel van uw rolstoel af. Dit kan afhankelijk van de rolstoel zijn met een quick release as of met asbout met moer.
- Demonteer de huidige massieve band van de velg.
- Plaat het velglint aan de binnenzijde van de velg (zelfklevend velglint of velglint op maat verkrijgbaar).
- Plaat de binnenband en de buitenband op de velg.
- Controleer of alles goed geplaatst is en zet de band op druk (LET OP: controleer goed wat er maximaal aan bandenspanning in de band mag worden gezet en eventueel ook de velg. Deze kunnen soms van elkaar afwijken).
- Plaats het wiel met luchtband op de juiste bandenspanning op uw rolstoel en controleer de remmen (bandremmen). Als deze niet goed werken dan kunt u deze afstellen, zodat deze de rolstoel weer goed op de rem zetten.

Voorwielen
Ook de wielen aan de voorzijde van de rolstoel kunnen worden voor luchtbanden. De voorwielen dienen nagenoeg altijd volledig te worden vervangen door een wiel met luchtband. In sommige gevallen hebben de velgen een ventielgat en kan er een luchtband op, maar dit komt weinig voor. Belangrijk voor het kiezen van een volledig wiel met luchtband is de maat van de band, maar ook de maat van de voorvork, met name de breedte van de vork. Er zijn diverse kant en klare wielen verkrijgbaar die u er eenvoudig onder kunt zetten. Hieronder een voorbeeld van een compleet wiel met luchtband.

Een handige tip: Vaak zie je dat het oppompen van de voorwielen lastig gaat. De fietspomp is moeilijk op het ventiel te zetten i.v.m. de beperkte ruimte (met de voorvork). Wij hebben handige ventielverlengers in ons assortiment, zodat het oppompen eenvoudig te doen is.