Hoe stel ik zelf mijn rollator rem af? Zorg Totaal helpt u verder.

Hoe stel ik de remmen van mijn rollator af?

Rollator remmen afstellen. Het lijkt misschien moeilijk, maar is vaak erg eenvoudig zelf te doen.
Het afstellen van rollator remmen kan per rollator iets verschillen, maar het principe is hetzelfde.

Een duidelijk ge├»llustreerd voorbeeld van het afstellen van de remmen vindt u in de bijlage bij dit artikel

Rollator rem zelf bijstellen

1. Draai het borgmoertje los dat aan het eind van de kabel tegen het handvat of onderaan bij het achterwiel zit.
  2. Draai de kabelspanner uit die hier tegenaan zit, zodat het schroefdraad zichtbaar langer wordt.
  3. Belangrijk: om de rem juist losser te stellen, draai je het schroefdraad juist in.
  4. Draai het wiel rond en knijp de remhendel in om te testen of de rem goed werkt.
  5. Draai de borgmoer weer vast.
Let op: u kunt de borgmoer soms met de hand los- en vastdraaien (bij verstelling bij het handvat bijvoorbeeld).
Soms hebt u echter een steeksleutel nodig. Dit is vaak steeksleutel 8, 9 of 10. Zorg in dat geval dat u zowel de stelmoer als de kabelspanner met de steeksleutel vast houdt.

Wanneer is de rollator rem goed afgesteld?

1. Allereerst: u moet de rem zonder al te veel inspanning kunnen bedienen. Hetzelfde geldt voor de handrem.
  2. Wanneer het wiel vrij draait, moet deze gemakkelijk ronddraaien en niet geblokkeerd worden.
  3. Beide remmen moeten gelijk afgesteld zijn. Knijpt u in de remmen, dan moet de rollator aan beide zijden tegelijk remmen en geen bocht maken.
  4. De afstand tussen het remblokje en het wiel moet ongeveer 2 millimeter zijn.
  5. Controleer de remmen tenminste eens per maand.
Vragen? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen u verder.